středa 11. listopadu 2015

Domácí kečup

    Trošku jsme měli letos přeúrodu rajčat. A protože mrchy vyskakovaly na keřících jak divé, nestihly na podzim dozrát. Nazelenalé rajčata jsme posbírali a nechali dozrát vevnitř. Samo sebou, že je to pořád lepší než supermarketovky, ale tak nějak už to není "vončo". No jenže co se 4 kilama rajčat.....

     ......tak jsme se pustili poprvé do domácího kečupu :)

Na kečup z jednoho kila rajčat potřebujeme:

  • 13 dkg cibule
  • 13 dkg jablek
  • 7 dkg cukru (dávám třtinový, anšto bílý doma nevedeme)
  • 70 ml 8% octa
  • 70 ml vody
  • 3 kuličky nového koření
  • 5-6 kuliček černého pepře
  • špetku mleté skořice
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • půl lžíce soli

1. Napůlíme rajčata (pokud možno hodně zralá rajčata) a vložíme do hrnce.
2. Přidáme jablka na čtvrtky (i se slupkou) a oloupanou cibuli nakrájenou na hrubo.
3. Dále přidáme ocet, vodu a koření.
4. Vaříme až do zhoustnutí (asi jedna hodina, ale klidně déle, aby měl kečup pěknou hustou konzistenci), občas promícháme. 
5. Vyndáme koření a kečup rozmixujeme ponorným mixérem.
6. Hotový kečup už pouze propasírujeme přes síto (dostatečně husté, aby zadrželo pecičky z rajčat) a nalijeme do skleniček.
7. Sterilujeme asi 20 minut.



Dobrého chuťana přejeme. Snad bude mít kečup úspěch tak jako u nás :-)

UPOZORNĚNÍ: Vaření kečupu podle tohoto receptu může vyvolat porod ;-)


Žádné komentáře:

Okomentovat