Trošku jsme měli letos přeúrodu rajčat. A protože mrchy vyskakovaly na keřících jak divé, nestihly na podzim dozrát. Nazelenalé rajčata jsme posbírali a nechali dozrát vevnitř. Samo sebou, že je to pořád lepší než supermarketovky, ale tak nějak už to není "vončo". No jenže co se 4 kilama rajčat.....
......tak jsme se pustili poprvé do domácího kečupu :)
Na kečup z jednoho kila rajčat potřebujeme:
- 13 dkg cibule
- 13 dkg jablek
- 7 dkg cukru (dávám třtinový, anšto bílý doma nevedeme)
- 70 ml 8% octa
- 70 ml vody
- 3 kuličky nového koření
- 5-6 kuliček černého pepře
- špetku mleté skořice
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- půl lžíce soli
1. Napůlíme rajčata (pokud možno hodně zralá rajčata) a vložíme do hrnce.
2. Přidáme jablka na čtvrtky (i se slupkou) a oloupanou cibuli nakrájenou na hrubo.
3. Dále přidáme ocet, vodu a koření.
4. Vaříme až do zhoustnutí (asi jedna hodina, ale klidně déle, aby měl kečup pěknou hustou konzistenci), občas promícháme.
5. Vyndáme koření a kečup rozmixujeme ponorným mixérem.
6. Hotový kečup už pouze propasírujeme přes síto (dostatečně husté, aby zadrželo pecičky z rajčat) a nalijeme do skleniček.
7. Sterilujeme asi 20 minut.
Dobrého chuťana přejeme. Snad bude mít kečup úspěch tak jako u nás :-)
UPOZORNĚNÍ: Vaření kečupu podle tohoto receptu může vyvolat porod ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat