středa 30. září 2015

Zapékané müsli s medem

    Dobré, levné a bez přidaných sajrajtů.....a přitom je hotové jedna dvě :-)....Ve skutečnosti není nic jednoduššího, než si udělat domácí zapékané müsli. 


    Na výrobu domácího müsli potřebujeme:


  • vločky, které nám chutnají (já používám ovesné, lze použít i jiné, případně si namíchat mix)
  • oříšky (opět platí: co vám chutná; výborné jsou do müsli lískové oříšky a mandle, ale dají se použít např. i vlašské ořechy) -> nasekáme na menší kousky, aby se dobře jedly
  • sušené ovoce (vhodné jsou sušené brusinky (klasické rozinky jsou na müsli moc sladké, ale i to někomu vyhovuje), kokos, cokoliv :) výborné je také lyofilizované ovoce, které se dá dneska sehnat už téměř kdekoliv; hotovému müsli totiž dodává šťavnatosti a ovocné chuti)
  • med
  • koření (skořice, vanilka,.... záleží na použitých ingrediencích)

    Vločky, oříšky a sušené ovoce smícháme v míse. Následně přidáváme med. Je potřeba, aby nám vznikla hmota, která bude ještě pořád trochu sypká (občasné hrudky nevadí). Přidáme koření. Vzniklý mišmaš vyklopíme a rozprostřeme po plechu vyloženém pečícím papírem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 120 °C a necháme zapékat. Občas na to koukneme, jestli se nepřípéká, prohrábneme. Hotové müsli je křupavé, ale pořád ještě trochu lepivé (nejlepší je prostě zkoušet, jestli "už je to ono" chutí). Po vytažení z trouby necháme müsli vychladnout a následně přesypeme do sklenice, kde budeme müsli skladovat. 



    Ještě jsem nezkoušela jak dlouho takhle vydrží, protože se vesměs sní během pár dní, ale teď tam mám zbytek už asi 2 týdny a pořád krásně voní a nic mu není. 


    Jde to i bez svinstev a palmového oleje ;). 

Žádné komentáře:

Okomentovat