Je podzim a máme hromadu jablek. Takže co s tím? Rozhodla jsem se vyzkoušet klasický americký Apple Pie, tradiční to podzimní koláč v tamních končinách.
Nicméně všechny recepty mi přišly dosti podezřelé, takže jsem si leccos upravila a výsledek má asi k tradičnímu jablečnému koláči daleko. I tak to byla pochutina, o kterou bych se ráda podělila :)
Co budeme potřebovat (koláčová forma o průměru 24 cm)
Na těsto:
- 220 g másla
- 100 g třtin. cukru
- 1 pořádně velké vejce
- 330 g hl. mouky (může být i celozrnná, pokud fandíte zdravějšímu)
- špetka vanilky
- hrubomletá sůl (jen trochu aby to mělo takový ten slaný nádech)
Na náplň:
- 4 hrnky jablek oloupaných a nakrájených na plátky (volte raději méně šťavnaté odrůdy)
- šťáva z půlky citrónu
- půl hrnku třtinového cukru
- 3 lžíce hl. mouky
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého závoru (přidala jsem i trochu nastrouhaného čerstvého)
- 1/4 lžičky mušk. oříšky
- 1 panáka rumu
- špetka citron. kůry
- 3 hrsti nasekaných vlašských ořechů (do původního receptu vůbec nepatří, ale já je měla tak jsem je tam přidala....vlašáky s jablkama nejsou nikdy špatná kombinace)
Postup
Těsto:
- máslo utřeme s cukrem
- přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto
- těsto dáme odpočinout do lednice na 1-2 hodinky
- odpočinuté těsto rozdělíme: 2/3 vyválíme a vložíme do vymazané a vysypané formy (tyto dvě třetiny těsta by měly stačit i na okraje, klidně ještě uberte ze zbývající třetinky)
- trochu propícháme a dáme do trouby (220 °C) asi na 5 minut (aby těsto trochu zezlátlo)
Náplň:
- smícháme mouku, cukr a veškeré koření
- přidáme k jablkům a pořádně promícháme
- přidáme ostatní ingredience a dáme na chvíli uležet
- náplň rozprostřeme na předpečené těsto
- zbylou třetinu těsta vyválíme na tenoučko a překryjeme s ním náplň; pokud nějaké těsto zbyde, mužeme s ním povrch koláče dozdobit
- povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým cukrem (jen opravdu zlehounka), trochu propícháme vidličkou
- koláč dáme péct na 140 °C na přibližně 45 minut
- klidně dejte nad koláč plech nebo celý koláč dejte v troubě trochu níž; spodek se, mrcha, dělá dlouho
- hotový koláč je na povrchu hezky zlaťoučký, krustička se dobře krájí a po rozříznutí není uvnitř moc tekutý
Nejlepší je čerstvý, ještě teplý z trouby.
DOBROU CHUŤ :o)
Žádné komentáře:
Okomentovat