pátek 2. října 2015

(Ne)americký Apple Pie

    Je podzim a máme hromadu jablek. Takže co s tím? Rozhodla jsem se vyzkoušet klasický americký Apple Pie, tradiční to podzimní koláč v tamních končinách. 

    Nicméně všechny recepty mi přišly dosti podezřelé, takže jsem si leccos upravila a výsledek má asi k tradičnímu jablečnému koláči daleko. I tak to byla pochutina, o kterou bych se ráda podělila :)



Co budeme potřebovat (koláčová forma o průměru 24 cm)


Na těsto:
  • 220 g másla
  • 100 g třtin. cukru
  • 1 pořádně velké vejce
  • 330 g hl. mouky (může být i celozrnná, pokud fandíte zdravějšímu)
  • špetka vanilky
  • hrubomletá sůl (jen trochu aby to mělo takový ten slaný nádech)


Na náplň:
  • 4 hrnky jablek oloupaných a nakrájených na plátky (volte raději méně šťavnaté odrůdy)
  • šťáva z půlky citrónu
  • půl hrnku třtinového cukru
  • 3 lžíce hl. mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého závoru (přidala jsem i trochu nastrouhaného čerstvého)
  • 1/4 lžičky mušk. oříšky
  • 1 panáka rumu
  • špetka citron. kůry
  • 3 hrsti nasekaných vlašských ořechů (do původního receptu vůbec nepatří, ale já je měla tak jsem je tam přidala....vlašáky s jablkama nejsou nikdy špatná kombinace)


Postup

Těsto:
  • máslo utřeme s cukrem
  • přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto
  • těsto dáme odpočinout do lednice na 1-2 hodinky
  • odpočinuté těsto rozdělíme: 2/3 vyválíme a vložíme do vymazané a vysypané formy (tyto dvě třetiny těsta by měly stačit i na okraje, klidně ještě uberte ze zbývající třetinky)
  • trochu propícháme a dáme do trouby (220 °C) asi na 5 minut (aby těsto trochu zezlátlo)
Náplň:
  • smícháme mouku, cukr a veškeré koření
  • přidáme k jablkům a pořádně promícháme
  • přidáme ostatní ingredience a dáme na chvíli uležet

  • náplň rozprostřeme na předpečené těsto
  • zbylou třetinu těsta vyválíme na tenoučko a překryjeme s ním náplň; pokud nějaké těsto zbyde, mužeme s ním povrch koláče dozdobit
  • povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým cukrem (jen opravdu zlehounka), trochu propícháme vidličkou
  • koláč dáme péct na 140 °C na přibližně 45 minut
    • klidně dejte nad koláč plech nebo celý koláč dejte v troubě trochu níž; spodek se, mrcha, dělá dlouho
    • hotový koláč je na povrchu hezky zlaťoučký, krustička se dobře krájí a po rozříznutí není uvnitř moc tekutý

Nejlepší je čerstvý, ještě teplý z trouby.

DOBROU CHUŤ :o)


Žádné komentáře:

Okomentovat