pondělí 19. října 2015

Dýňový koláč čili Pumpkin pie

    Dýňový koláč si ještě moc nenašel cestu k českým strávníkům, přitom se jedná o úžasnou dobrotu, kterou když jednou ochutnáte, budete se vžydcky těšit na podzim a dýňové období.

Co budeme potřebovat (používám 24cm koláčovou formu)


Na těsto:


  • 200 g másla
  • 100 g hnědého cukru
  • špetka vanilky
  • 1 vejce
  • 300 g hl. mouky
  • dvě špetky hrubomleté soli


Na náplň:

  • 250 g dýně povařené ve sladké vodě (rozmixované či propasírované; já jen rozmixuju tyčovým mixérem) + je možné přidat trochu slupky z dýně, pokud ji máte z vlastní zahrádky nebo od někoho důvěryhodného (přidá na chuti a barvě)
  • 250 g plnotučného rtvaru
  • 130 g hnědého cukru
  • kávová lžička másla
  • 3 vejce
  • 100 ml zakys. sm. (min. 30%)
  • špetka vanilky, špetka mletého zázvoru (+ trochu čerstvého najemno nastrouhaného), skořice a muškátového oříšku
  • špetka soli

Co teď s tím

  • máslo utřeme s cukrem
  • přidáme ostatní přísady a propracujeme na hladké těsto
  • dáme odpočívat do lednice na 1-2 hodiny
  • těsto vyválíme a vložéme do vymazané a vysypané formy + vysoké okraje (aby se nevylila náplň)
  • trochu propícháme a dáme do trouby na 220 °C na 5 minut (pozor, ať se nepřipálí kraje) - ideálně do zezlátnutí

  • všechny ingredience na náplň smícháme
  • nalijeme do ještě horké formy s předpečeným těstem a pečeme na 140 °C dalších asi 30 minut

    Že je koláč hotový poznáme podle pevné a pružné náplně.



    Úplně nejlepší je až druhý den ;o)

    DOBROU CHUŤ



Žádné komentáře:

Okomentovat