Dýňový koláč si ještě moc nenašel cestu k českým strávníkům, přitom se jedná o úžasnou dobrotu, kterou když jednou ochutnáte, budete se vžydcky těšit na podzim a dýňové období.
Co budeme potřebovat (používám 24cm koláčovou formu)
Na těsto:
- 200 g másla
- 100 g hnědého cukru
- špetka vanilky
- 1 vejce
- 300 g hl. mouky
- dvě špetky hrubomleté soli
Na náplň:
- 250 g dýně povařené ve sladké vodě (rozmixované či propasírované; já jen rozmixuju tyčovým mixérem) + je možné přidat trochu slupky z dýně, pokud ji máte z vlastní zahrádky nebo od někoho důvěryhodného (přidá na chuti a barvě)
- 250 g plnotučného rtvaru
- 130 g hnědého cukru
- kávová lžička másla
- 3 vejce
- 100 ml zakys. sm. (min. 30%)
- špetka vanilky, špetka mletého zázvoru (+ trochu čerstvého najemno nastrouhaného), skořice a muškátového oříšku
- špetka soli
Co teď s tím
- máslo utřeme s cukrem
- přidáme ostatní přísady a propracujeme na hladké těsto
- dáme odpočívat do lednice na 1-2 hodiny
- těsto vyválíme a vložéme do vymazané a vysypané formy + vysoké okraje (aby se nevylila náplň)
- trochu propícháme a dáme do trouby na 220 °C na 5 minut (pozor, ať se nepřipálí kraje) - ideálně do zezlátnutí
- všechny ingredience na náplň smícháme
- nalijeme do ještě horké formy s předpečeným těstem a pečeme na 140 °C dalších asi 30 minut
Úplně nejlepší je až druhý den ;o)
DOBROU CHUŤ
Žádné komentáře:
Okomentovat